משרד עורכי דין, זיו איזנר, מתמחה בתחום המשפט האזרחי מסחרי ובין היתר עוסק בעריכת חוזים מסחריים ופרטיים לרבות חוזה מתנה.
חוזה מתנה הינו חוזה מיוחד אשר לרוב נערך בין צדדים קרובים ותכליתו הענקת זכות ו/או ויתור על חוב ו/או נכס מקרקעין ו/או נכס מיטלטלין ללא תמורה, ומכאן שמו - חוזה מתנה. דווקא בשל אופיו המיוחד, קרי העדר התמורה, המחוקק קבע, כי החוזה המתנה צריך להיערך בכתב ובתנאים מסוימים ניתן אף לחזור ממנו, למעט חריגים.
מתנה
מבוא
חוזה מתנה הינו חוזה מיוחד אשר לרוב נערך בין צדדים קרובים ותכליתו הענקת זכות חוזית ו/או ויתור על זכות ו/או מחילה על חוב ו/או הענקה במתנה של נכס מקרקעין ו/או נכס מיטלטלין, וכל זאת ללא תמורה (ניתן גם לתת מתנה תוך הצבת תנאי או הטלת נטל על מקבל המתנה).
חוזה מתנה, בניגוד לחוזה רגיל, מאופיין בחד צדדיות (צד נותן וצד מקבל ללא תמורה), נדרש בחובת הכתב ומאפשר לחזור ממנו במקרים מסוימים, והכל כפי שנקבע בדין.
חוזה רגיל, לעומת חוזה המתנה, בדרך כלל נערך בין צדדים זרים; לא קיימת דרישת כתב (למעט סוגי חוזים מסוימים למשל ביחס לעסקת מקרקעין), אלא ניתן לערוך חוזה אפילו בעל פה; לא ניתן לחזור ממנו לאחר שנוצר, בנסיבות דומות לאלה של חוזה מתנה, אלא רק במקרים בהם היה פגם בהתקשרות בין הצדדים או פגם בחוזה.
השלכות משפטיות
בדומה לחוזה רגיל הרי שחוזה מתנה מחייב לכל דבר, על אף מאפייניו המיוחדים. יחד עם זאת, על חוזה המתנה חלים שתי מערכות דינים, חוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 מחד וחוק המתנה, התשכ"ח-1968 מאידך – תחולת שני חוקים אלה יוצרת מערך חוקי מיוחד לחוזה המתנה אשר בגינו עריכת חוזה מתנה דורשת טיפול מקצועי לאור הרגישות המיוחדת המאפיינת חוזה מסוג זה.
כפי שכבר נאמר לעיל, "המתנה" יכולה להיות בדמות זכות חוזית, ויתור על זכות של הנותן כלפי המקבל, מחילה על חוב, נכס מקרקעין ונכס מיטלטלין. הבעלות בנכס הניתן כמתנה עוברת למקבל המתנה על ידי מסירתו הפיזית של הנכס הניתן במתנה או במסירת מסמך המעיד על זכאותו של מקבל המתנה לקבל את הנכס הניתן במתנה. במקרה שבו, הנכס הניתן במתנה כבר מצוי בידו של מקבל המתנה, הרי שהבעלות עוברת מיד עם הודעתו של נותן המתנה למקבל המתנה בדבר רצונו להעבירו לו את הנכס במתנה.
ההגנות הקיימות בחוק לנותן המתנה ולמקבל המתנה
מן הצד האחד, המחוקק מכיר בצורך של הפרט ליתן מתנה לאחר (לרוב אדם קרוב) ללא תמורה, אולם באותה מידה רצה להעניק הגנה לנותן המתנה בדרכים שונות, כדלקמן:
1. דרישת הכתב – בניגוד לחוזה רגיל אשר ניתן לעשות הן בכתב הן בעל פה והן בהתנהגות, הרי שחוזה מתנה נדרש בצורת הכתב וזאת מתוך הרציונל, כי דרך עריכת חוזה המתנה בכתב מוודאים את רצינותו ורצונו של נותן המתנה.
2. יכולת החזרה של נותן המתנה מהתחייבותו – המחוקק מכיר בזכותו של נותן המתנה לחזור בו מהתחייבותו כלפי מקבל המתנה במקרים הבאים (בכפוף לחריגים):
א. התנהגות מחפירה של מקבל המתנה כלפי נותן המתנה או כלפי בן משפחתו (בפסיקה נתנו פרשנות רחבה להתנהגות מחפירה כך שלא מדובר רק בהתנהגות קיצונית).
ב. הרעה ניכרת במצבו הכלכלי של נותן המתנה.
מן הצד השני, המחוקק רוצה להגן גם על אינטרס ההסתמכות של מקבל המתנה וזאת על ידי הצבת החריגים לזכותו של נותן המתנה לחזור בו מהתחייבותו, כדלקמן:
1. נותן המתנה ויתר על זכותו בכתב לחזור בו מנתינת המתנה.
2. מקבל המתנה שינה מצבו לרעה בעקבות ההתחייבות למתן המתנה – כמובן שמדובר בהסתמכות משמעותית אשר תגרום לנזק של ממש באם לא יקויים חוזה המתנה.
יובהר, כי בנוסף ליכולת החזרה של נותן המתנה, על חריגיה, הרי שניתן לתקוף את חוזה המתנה גם דרך חוק החוזים (פגמים בהתקשרות ו/או פגמים בחוזה), כפי שניתן לעשות בכל חוזה רגיל.
כאשר חוזה מתנה מופר שלא על פי דין, הרי שחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התשל"א-1970 חל על החוזה.
המלצות להמשך הדרך
לאור הדברים שנאמרו לעיל, ברור כי אופיו המיוחד של חוזה המתנה מצריך מקצועיות ורגישות על מנת להביא לידי ביטוי את רצונו של נותן המתנה מחד, ולהגן על האינטרסים השונים של הצדדים מאידך. על כן, טרם עריכת חוזה מתנה מומלץ להיוועץ בעו"ד מקצועי אשר יערוך את החוזה תוך שימת לב ורגישות לכל הסוגיות העולות ממצב זה.
הבהרה: אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי, והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.