הקמת חברה

מאמרים

הקמת חברה
משרד עורכי דין, זיו איזנר, מתמחה בתחום המשפט האזרחי מסחרי ובין היתר עוסק בכל הקשור לתהליך התאגדות חברה בע"מ ניהולה השוטף ופירוקה ככל שהדבר מתבקש ונדרש.

לרוב, הקמת החברה מאופיינת ברצון ליצור גוף משפטי חדש, באמצעותו ינוהל העסק ואשר יעניק יתרונות שונים כגון היות החברה חיץ הגנה משפטי עבור בעלי המניות, שיעור מס נמוך יותר על הכנסות החברה וכיוצא באלה .

להלן יפורטו עיקרי הדברים ביחס לתכלית הקמת החברה ואופן התאגדותה לכדי אישיות משפטית נפרדת מבעלי מניותיה.


הקמת חברה בע"מ

מבוא

קיימים סוגים שונים של תאגידים, ביניהם, תאגידים ציבוריים המוקמים מכוח חוק הפועלים בתחום המשפט הציבורי (בשליטת המדינה) ותאגידים פרטיים אשר העיקריים ביניהם כוללים את סוגי ההתאגדות הבאים: חברה, אגודה שיתופית, שותפות, עמותה וחברה לתועלת הציבור. במאמר זה נסקור בקצרה את צורת ההתאגדות של חברה בע"מ.

עקרונית, כל אדם רשאי לייסד חברה ובלבד שמטרותיה חוקיות, מוסריות ואינן פוגעות בתקנת הציבור. קיומה של החברה נוצר עם התאגדותה ומסתיים עם חיסולה ומחיקתה מפנקסי רשם החברות.

החברה היא אישיות משפטית מלאכותית יציר החוק.

השלכות משפטיות

יתרונה הגדול של הקמת החברה כאישיות משפטית נפרדת הוא במסך ההפרדה שנוצר בין מקימי החברה (בעלי המניות) לבין החברה. מסך ההפרדה יוצר חיץ בין נכסי החברה לנכסי בעליה, כך שאם קיימות תביעות כלפי שירותי החברה ומוצריה ו/או חובות שצברה, הרי שהחברה היא שעומדת למשפט ולא בעלי מניותיה, למעט חריגים וביניהם הרמת מסך. לצורך ההשוואה, מי שפועל כיחיד, הרי שבמקרה של תביעה כנגד שירותים שהעניק ו/או חובות שצבר במסגרת העסק, עליו לקחת בחשבון, כי כל נכסיו, ללא יוצא מן הכלל, חשופים למימוש באמצעות תובעים שונים.
מכאן, כאשר חברה נקלעת לקשיים כלכליים, הרי שעמדתם של בעלי החברה נוחה יותר למשא ומתן ולהגעה להסדר תשלומים עם הנושים, שכן מצד אחד אינם חשופים לתביעות משפטיות בשל חובות החברה (למעט מקרים בהם פעלו שלא כדין) ומצד שני יכולים להחליט מרצונם האם להשקיע כסף נוסף בחברה לצורך הבראתה או דווקא להביא לחיסולה.

יתרון בולט נוסף הוא נטל המס המוטל על הכנסות החברה – על פי חוקי המס מוטל מס חברות בשיעור קבוע של 25% על הכנסות החברה. לצורך ההשוואה, המס המוטל על הכנסתו של יחיד הוא פרוגרסיבי, אולם מדרגת המס הגבוהה ביותר מגיעה לשיעור הקרוב ל-50%.

בניהול עסק באמצעות חברה קיימים גם יתרונות מימון וביניהם האפשרות לקבל מימון בין על ידי הלוואות מגורמים שונים ובין על ידי הכנסת משקיעים נוספים אשר כספם יהווה השקעה בחברה ותמורתו יקבלו לבעלותם מניות בחברה, כמוסכם בין הצדדים.

לצורך הקמת חברה חדשה נדרש להגיש בקשה לרישום חברה לרשם החברות בצירוף המסמכים הבאים, כמפורט בתקנות החברות (דיווח, פרטי רישום וטפסים):

1. תקנון החברה – חובה שיופיעו בו הפרטים הבאים:
    א. שם החברה.
    ב. מטרות החברה.
    ג. פרטים בדבר הון המניות הרשום.
    ד. פרטים בדבר הגבלת האחריות של בעלי המניות.

2. הצהרת דירקטורים ראשונים (בדבר נכונותם לכהן כדירקטורים).

3. הצהרה של בעלי מניות ראשונים.

זהות החותמים תאומת על ידי עורך דין אשר יזהירם, כי עליהם להצהיר אמת בלבד. יחד עם הגשת הבקשה לרישום החברה, יש למסור לרשם הודעה בדבר מען המשרד הרשום של החברה וכן לשלם אגרת רישום בסך של 2,591 ₪ (כמפורט באתר של משרד המשפטים – רשות התאגידים – רשם החברות).

השלב האחרון, טרם קבלת האישור על הקמת החברה הוא בדיקת הרשם, כי התקיימו דרישות החוק והתנאים ביחס לרישום החברה, ביניהם, חוקיות מטרות החברה, הגשת כל המסמכים הנדרשים לרישום ותשלום האגרה במלואה. ככל שתוצאות בדיקת הרשם תקינות, הרי שהרשם ירשום את החברה, ייתן לה מספר רישום, ויוציא לחברה תעודת התאגדות.

תעודת ההתאגדות היא "תעודת הלידה" של החברה אשר מעידה, כי החברה היא אישיות משפטית מלאכותית הכשרה לכל זכות, חובה ופעולה משפטית החל מיום התאגדותה ועד ליום חיסולה.

המלצות להמשך הדרך

הקמת חברה מעניקה יתרונות רבים לבעלי מניותיה וביניהם, כאמור לעיל, הפרדה משפטית בין החברה לבעלי מניותיה, שיעור מס נמוך יותר המשולם על הכנסות העסק ואפשרויות מימון רחבות יותר. יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון עלויות שונות הקיימות במסגרת תפעול החברה כגון אגרה שנתית, עלות רו"ח מבקר שיחתום על דוחות החברה, הנהלת חשבונות יקרה יותר וכיוצא באלה ולפיכך כאשר הוחלט על הקמת חברה, הרי שיש להיוועץ בבעל מקצוע אשר יעניק טיפול משפטי שוטף החל מהקמת החברה, דרך התנהלותה במהלך חייה העסקיים ועד לחיסולה.

הבהרה: אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי, והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.

לקבלת ייעוץ צרו קשר
Share by: